T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ŞANLIURFA / VİRANŞEHİR - Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

‘TÜRK DİLİNİN ZENGİNLİĞİ’KONULU DENEME YARIŞMASI

ŞANLIURFA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ ‘TÜRK DİLİNİN ZENGİNLİĞİ’KONULU DENEME YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

 

 

YARIŞMANIN AMACI:

 

     Okullarda yapılacak söz varlığını zenginleştirme çalışmaları ile öğrencilerin dilimizin    zenginliklerini tanımasını, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşmasını, buna bağlı olarak da dili iyi kullanmasını ve düşünce dünyasını geliştirmesini amaçlamaktadır.

YARIŞMANINKONUSU:

 

‘Türk Dilinin Zenginliği”  ana başlığı altında Türkçenin doğru ve düzgün kullanımı, Türk Dilinin zengin kelime hazinesi, geçmişten günümüze kültürel miras aktarıcısı olma özelliği ve zengin söz varlığı  ile diğer dünya dillerini etkilemesi

 

KATILIMVEUYGULAMAESASLARI:

     EserlerdeAranacakŞartlar:

·         “Türk Dilinin Zenginliği” konulu Deneme Yarışması’na, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında resmî ve özel ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler katılabilecektir.

·                     Yarışmaya katılım gönüllülük esasına göre olacaktır.

·         Yarışmaya katılım ücretsizdir.

·         Seçici Kurul üyelerinin birinci dereceden yakınları yarışmaya katılamazlar.

·         Eserlerin özgün ve yarışma temasına uygun olması gerekmektedir.

·         Eserler, Türkçenin dil ve söyleyiş kurallarına uygun olacaktır.

·         Yarışmaya gönderilecek eserler bilgisayarda Word formatında, A4 kâğıt ebatında,  Times New Roman yazı karakteriyle 12 punto ve 1,5 satır aralığında, sayfa kenar boşlukları 2,5 cm olarak yazılacaktır.

·         Yarışmaya gönderilecek eserler üç sayfayı geçmeyecektir.

·         Yarışmaya katılacak eserler için ekte yer alan ve katılımcı bilgilerinin yer aldığı Taahhüt Formu doldurularakimzalanacakveeserlebirlikteİlçe/İl MilliEğitimMüdürlükleri Ortaöğretim birimlerine ayrıca elektronik ortamda (USB bellek, e-posta) elden imza karşılığı teslim edilecektir.

·         TaahhütFormuilebirlikteteslimedilmeyeneserlerdeğerlendirmeyealınmayacaktır.

·         KatılımcınınAdı-Soyadı,doğumtarihi,T.C.KimlikNumarası,TelefonNumarasıveAdresieserinson sayfasının arka kısmına tercihen tükenmez kalem ile yazılacaktır.

·         Herkatılımcı,yarışmayabir(1)eserlekatılabilecektir.

·         Yarışmayagönderileneserlerindahaönceherhangibiryarışmayakatılmamışveyaherhangibir yerdeyayınlanmamışolmasıgerekmektedir.

·         Yarışmaya katılan eserler sahiplerine iade edilmeyecek, yarışmacılar belirlenen ödüller dışında herhangi bir hak talep edemeyeceklerdir.

·         Yarışmaya katılanlar, eserin tümüyle kendisine ait olduğunu, özgün olduğunu taahhüt eder. Ödül alankatılımcılardanbutaahhütleridışındahareketettiğianlaşılanlarıneserleriyarışmadışıbırakılır. Ödül verilmiş olup sonradan bu yönde tespiti yapılanların ödülleri geri alınır.

 

·         YazımkurallarındaTürkDilKurumu Yazımkılavuzudikkatealınacaktır.

 

 

DÜZENLEYİCİ KURUMLAR

 

Okul/Kurumlarca Yapılacak işlemler

 

·         Yarışmanın duyurusu, okul duvar gazetelerinde ve genel ağ sayfalarında okul yönetimlerince yapılacaktır.

·         Öğrenciler, yarışma konuları ve tarihleri ile ilgili okullarda okul yöneticileri tarafından bilgilendirilecektir.

·         Okul müdürlüklerince; okul müdürü veya görevlendireceği bir müdür yardımcısı başkanlığında, biri Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olmak üzere iki öğretmenden “Okul Değerlendirme Kurulu” oluşturulacaktır

·         Yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin eserleri, yarışma takviminde belirlenen başvuru tarihleri arasında okul müdürlüklerince teslim alınacaktır.

·         Yarışmaya başvuruda bulunan öğrencilere ait eserler, Okul Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendirilecektir.

·         Okul Değerlendirme Kurulunca yapılan değerlendirme sonucunda birinci seçilen eser Ek-1 (Veli İzin Belgesi), Ek-2 (Açık Rıza Onay), Ek-3 (Aydınlatma Metni), Ek-4 (Telif Hakları Taahhütnamesi) ile birlikte okul yönetimleri tarafından İlçe Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderilecektir.

 

İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

 

·         Yarışmanın duyurusu, ilçe millî eğitim müdürlüklerinin genel ağ sayfalarında yapılacaktır.

·         İlçe Millî Eğitim Müdürü veya görevlendireceği bir Şube Müdürü Başkanlığında üç Türk Dili ve Edebiyatı dersi öğretmeninden “İlçe Değerlendirme Kurulu” oluşturulacaktır.

·         İlçe Değerlendirme Kurulu, ilçelerindeki okullardan gelen eserleri değerlendirerek birinci seçilen eseri Ek-1 (Veli İzin Belgesi), Ek-2 (Açık Rıza Onayı), Ek-3 (Aydınlatma Metni), Ek-4 (Telif Hakları Taahhütnamesi) ekleri ile birlikte İl Millî Eğitim Müdürlüğüne gönderecektir.

 

İl Millî Eğitim Müdürlüklerince Yapılacak İşlemler

 

·         İlçelere yarışmanın duyurusu yapılacaktır.

·         İl Millî Eğitim Müdürü veya görevlendireceği bir Millî Eğitim Müdür Yardımcısı/Şube Müdürü Başkanlığında üç Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeninden “İl Değerlendirme Kurulu”oluşturulacaktır.

 

ÖDÜLLENDİRME

 

İl düzeyinde yapılan değerlendirme sonucunda dereceye giren eser ve öğrenciye verilecek ödül, ödül töreni tarihi ve yeri  İl Milli Eğitim  Müdürlüğü tarafından bildirilecektir.

 

                                         

YARIŞMA TAKVİMİ

 

Yarışma takvimi aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

 

 

Yarışmanın resmî ve özel bütün okullara duyurusunun yapılması

 

22.12.2023

 

Öğrencilerin eserlerini okul yönetimlerine teslimi.                           

 

 

10.01.2024

 

Okul Değerlendirme Kurulu tarafından okul birincisi olarak seçilen

eserin İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine gönderilmesi.

 

 

15.01.2024

İlçe Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan değerlendirme

sonucunda ilçe birincisi olarak seçilen eserin İl Millî Eğitim

Müdürlüklerine gönderilmesi.

 

17.01.2024

 

 

İl Değerlendirme Kurulu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda İl birincisi olarak seçilen eserin belirlenip İlan edilmesi

 

 

19.01.2024

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 21.12.2023 - Güncelleme: 21.12.2023 11:11 - Görüntülenme: 65
  Beğen | 0  kişi beğendi

Etiketler :
Dil,Zenginlik,